Historie

 

 

Andelssamfundet i Hjortshøj rykker grænserne for det sociale ansvar

 

Århus Kommune bygger 16 boliger til voksne udviklingshæmmede midt i Andelssamfundet – med støtte fra REALDANIA.

’De må gerne være her, men bare ikke i min baghave.’

Sådan lyder det ikke sjældent, når boliger til mennesker med særlige behov skal placeres.

Men Andelssamfundet i Hjortshøj udfordrer fordommene og inviterer 16 voksne udviklingshæmmede til at blive en del af bo- og arbejdsfællesskabet.De nye boliger bliver placeret midt i bydelen som BOGRUPPE 6. 

Andelssamfundet i Hjortshøj begyndte allerede i 2001 at udvikle ideen med inspiration fra Levefællesskabet i Herskind.AiH kontaktede Aarhus Kommune for at være med til at udvikle og bygge et nyt botilbud for udviklingshæmmede. 

Formålet var at bidrage til at inkludere personer med særlige behov i Andelssamfundets hverdag ved at give et tilbud om arbejdsfællesskab og naboskab.

Processen blev igangsat og der er afholdt beboermøder, workshop, totalentreprisekonkurrence i de forløbende år.

Projektet er blevet udviklet i samarbejde med Aarhus Kommune og REALDANIA.

Aarhus Kommune står som bygherre. 

Byggeriet af de 16 boliger gik i gang efteråret 2010 og boligerne forventes, at stå klar til indflytning i sommeren 2012.

De nye beboere vil indgå i Andelssamfundet på lige fod med de øvrige beboere og tage del i de daglige aktiviteter med fx at dyrke jorden og passe dyrene i det økologiske landbrug. 

”Vi giver de udviklingshæmmede et trygt og overskueligt miljø, hvor de kan udvikle sig gennem de fælles aktiviteter og socialt samvær – vi kalder det ’landsbypædagogik’.

Når man er udviklingshæmmet, ser og reagerer man anderledes på verden.Det giver en dynamisk hverdag, som også kan udfordre os på vores rummelighed. Vi glæder os til at byde vores nye bofæller velkommen,” siger Erling Deigaard, som er blandt initiativtagerne i Andelssamfundet og selv arbejder med målgruppen til daglig.


lille_logo2
Please update your Flash Player to view content.